Auguszta napja van. | 2024.03.29

Táncfesztivál kezdődik szerdán Miskolcon

2019-04-23 15:30:00

Szerdán kezdődik Miskolcon a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

    A szombaton záruló fesztivál négy napja alatt tíz produkció vendégszerepel Miskolcon, a repertoár kialakításánál idén is a művészeti ág sokszínűségének bemutatása volt a cél. A magyarok mellett görög, finn, cseh, litván és horvát táncosok lépnek fel.
    A litván Airos Dance Theatre A kiméria gyöngyei című darabbal lép fel, a görög Tzeni Argyriou egy önéletrajzi szövegen alapuló multimédiás szólóelőadást hoz Miskolcra. Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musicalmotívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek; a cseh Bara Latalova és társulatának multimédiás előadása a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal.
    Finnországból érkezik Ali Alawad iraki úd lantvirtuóz és 
Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója, míg a Közép-Európa Táncszínház Anton Lachky Special Society című koreográfiájával készül a Horizont fesztiválra. Horvátországból a Zagrab Dance Company hozza el Moliere klasszikusának, a Tartuffe-nek táncos változatát. 
    A Miskolci Balett a táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását, amelyet ezúttal Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője rendez. A Szentivánéji álom Barta Dóra első koreográfiája a Miskolci Nemzeti Színházban.
    Fellép Miskolcon a Győri Balett is, Sebestyén Bálint Antigoné című koreográfiája Szophoklész drámáján alapul.
    Kozma Attila, a Miskolci Balett és a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál művészeti vezetője a fesztivál megnyitása előtt azt mondta: az előző évekhez hasonlóan idén is igyekezett úgy válogatni a hazai és európai táncélet résztvevőiből, hogy érdekes és izgalmas programokat tudjon összeállítani.