Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az új ukrán elnöknek tárgyalnia kell Oroszországgal

2019-04-22 10:03:00

A leendő új ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek tárgyalnia kell Oroszországgal, hiszen nem folytatható tovább a bűnbakkeresés és az ellenségeskedés politikája - mondta Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    Az elemző a magas választási részvételi arányt is azzal magyarázta, hogy a választók elutasítják a leköszönő elnök politikáját. Petro Porosenko a szeparatizmus vádjával és titkosszolgálati segítséggel egymás után szorította ki versenytársait a politikai életből, ellenségnek nyilvánította a nemzeti kisebbségeket és az ország keleti megyéit, az ellenzék ezért szinte teljesen megsemmisült az elmúlt néhány évben - idézte fel. 
    Fedinec Csilla rámutatott, hogy az államigazgatás a hatalmi nyomás ellenére sem mozdult meg Porosenko érdekében, Zelenszkij megválasztását viszont profi csapat segítette. A szakértő szerint utólag úgy tűnik, hogy kampány felvezetője volt az a televíziós sorozat is, amelyben az új elnök a nép szolgáját alakította. Ukrajnában ugyanakkor bármi lehetséges, ezért egyelőre senki nem tudja, hogy az új elnök valóban képes lesz-e jelentős változtatásokra - hangsúlyozta.