Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mike Pompeo terrortámadásnak nevezve elítélte a sri lankai merényleteket

2019-04-22 09:26:00

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter terrortámadásnak nevezte és a leghatározottabban elítélte a Srí Lankán szállodák és keresztények templomok ellen húsvét vasárnap elkövetett merényleteket. 

    Közleményében az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: "az egyetemes értékek és szabadság elleni támadás az imahelyeken összegyűlt, vagy az ünnepi ételüket fogyasztó ártatlan emberek elleni támadás". A miniszter szerint ez is azt mutatja, a terroristák egyetlen célja, hogy fenyegessék a békességet és a biztonságot.
    A miniszter az Egyesült Államok nevében részvétét fejezte ki a meggyilkoltak családtagjainak és barátainak és gyors felgyógyulást kívánt a sebesülteknek. Megerősítette az amerikai sajtóban korábban megjelent információkat, miszerint a terrortámadásoknak amerikai áldozataik is vannak. Hozzátette: az amerikai nagykövetség minden segítséget megad az érintett ameriakaiaknak és családtagjaiknak. 
    "Ezek az aljas támadások erőteljesen emlékezetünkbe idézik, miért is olyan eltökélt az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcában" - szögezte le Mike Pompeo. Majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Srí Lanka kormánya és népe mellett áll, és felajánlja segítségét az elkövetők felelősségre vonásához.
    A Srí Lanka több pontján szállodák és keresztény templomok ellen végrehajtott nyolc robbantásban 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek. A szigetország kormánya kijárási tilalmat rendelt el. A merényletek elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett.