Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gyarmati István: élelmiszerjegyekre kellene váltani a migránskártyákat

2019-04-17 11:29:00

Helyhez kötött élelmiszerjegyekre kellene váltani a migránskártyákat, ezzel akadályozva meg a visszaéléseket - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Elvileg ugyan a migránskártyákról nem lehet pénzt levenni, és internetes rendelésre sem alkalmasak, mégis tartani kellene attól, hogy egyesek megtalálják a kiskapukat és ki is használják azokat - vélekedett a szakértő.
    Mint elmondta, korábban felmerült, hogy a terrorizmus finanszírozására is mehet a kártyákra utalt pénzből. Erre jó példa, Hassan F., az iszlám állam magas rangú katonájának ügye, aki magyarországi elfogásakor rendelkezett migránskártyával. Frans Timmermans, a baloldal európai EP-választási csúcsjelöltje szerint ez ugyan egyedi eset, nem kellene foglalkozni vele, mégis a biztonságpolitika alapelve szerint nem a szándékkal, hanem a képességgel kell számolni.
    A szakértő az ENSZ nemrég megszavazott globális migrációs csomagjáról azt mondta, a bevándorlást kibocsátó és befogadó országok különböző érdekeit egységes szabályozással nem lehet lefedni, a világszervezet közgyűléseinek pedig nagy problémája, hogy egyszerű többséggel dönt az ügyekről.