Gedeon napja van. | 2024.03.28

Művészettörténész: a székesegyházhoz kapcsolódik a gótika születése

2019-04-16 20:15:00

A gótika születése kapcsolódik a párizsi Notre-Dame-hoz, amelyben hétfő este tűzvész pusztított. Erről beszélt az M1 aktuális csatornának Szirbek István művészettörténész kedden.

    A szakember délután Párizsból, a helyszínről nyilatkozott. Azt mondta: a franciák "melankolikus fájdalommal" sétálnak a környéken. Úgy értékelt: a Notre-Dame minden francia ember számára "családtag", a történteket úgy élik meg, mintha egy családtagot ért volna fájdalom.
    A székesegyházat több mint 13 millió ember keresi fel évente. Szirbek István elmondta, a Notre-Dame egyike volt az első gótikus épületeknek. A gótika és az "Ile de la Cité", a történelmi városrész születése is a Notre-Dame-hoz kapcsolható - tette hozzá.
    A művészettörténész, aki harminc éve él Párizsban, elmondta, nem sokkal a tűz előtt még csoportokat vezetett a székesegyházban, majd a tűz pusztításakor látta, ahogy kiszakadt fadarabok, ólomdarabok repülnek a levegőben.
    Azt mondta: a tűz mostanra teljesen megszűnt, de fontos kérdés, hogy az épületet ért károk milyen statikai problémákat okoznak.
    A székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében, hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.