Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2019-04-16 15:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa nyugati partvidékén egy okklúziós front felhőzete húzódik, amelyből több helyen fordult elő csapadék, helyenként jelentős, 20-30 mm közötti mennyiség hullott. Egy másik alacsonynyomású légköri képződmény okoz felhős és csapadékos időt Ukrajna térségében, ahol szintén többfelé esett számottevő mennyiségű eső. Ugyanakkor kontinensünk legnagyobb részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg, amelynek középponti területe a skandináv államokban található. A magasnyomás területén jórészt felhőtlen, csapadékmentes az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a Kelet-európai-síkságon jellemzően 10 fok körül alakul.
    Délnyugat felé haladva egyre melegebb van, az Ibériai-félszigeten helyenként már a 30 fokot is megközelíti a csúcsérték, ugyanis egy Azori-szigetek felől közelítő ciklon előoldalán szubtrópusi levegő áramlik a térségbe. A Kárpát-medence időjárását szerda estig legnagyobb mértékben a kelet felől érkező, gyengülőben levő ciklon határozza meg.
    
    Előrejelzés az ország területére szerda estig
    ---------------------------------------------
    Kedd délutántól északkelet felől egyre vastagabb felhőzet érkezik, és késő este, éjszaka az ország északkeleti harmadában helyenként gyenge eső, zápor is előfordulhat. Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett változóan, keleten olykor erősen felhős égre van kilátás. A keleti országrészben néhol alakulhat ki futó zápor, míg másutt legfeljebb pár csepp eső eshet. Az északkeleti, északi szelet a Zempléni-hegység környékén és az Észak-Alföldön napközben erős lökések kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között várható.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 13 és 17 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.