Gedeon napja van. | 2024.03.28

Európát nem szabad birodalommá szervezni

2019-04-13 18:55:00

 

Európát nem szabad birodalommá szervezni - jelentette ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy kolozsvári diákkonferencián.

 

    Amint az előadás után a magyar közmédiának összefoglalta: az EU sikerét a tagállamoknak az az ősi tudása adta, hogy a közösség csak egyenlő, szabad nemzetek együttműködéseként működtethető. 
    Megállapította, hogy az európai kontinenst eddig senki nem tudta birodalommá szervezni, az erre irányuló kísérletek mindig kudarcot vallottak.
    "Most újra ilyen kísérletek korát éljük. Ez nagyon veszélyes, mert ahogy látjuk, a birodalomépítési kísérletek valójában aláássák azokat a vívmányokat, amelyeket az EU jelent mindannyiunk számára" - jelentette ki. 
    Orbán Balázs válságtüneteknek nevezte, hogy míg az EU megpróbálja birodalommá szervezni magát, nem tudott választ adni a migrációs kihívásokra, és az egyik legerősebb és legfontosabb tagállama, az Egyesült Királyság úgy döntött, elhagyja a közösséget.
    Ezekre a válságtünetekre választ kell találni. A válasz pedig nem Brüsszelből, hanem a tagállamokból kell, hogy érkezzék. Ezért nagyon fontos, hogy az erdélyi magyar fiatalok is hallassák hangjukat az EU jövőjével kapcsolatban - mondta az államtitkár.
    A politikus a kolozsvári közgazdász és jogász hallgatók Mikó Imre Szakkollégiumának konferenciáján szólalt fel. A 12. alkalommal megszervezett konferencia az emberi tényezők alakulását próbálja körüljárni a 21. század közgazdaságtani, illetve jogtudományi fejlődésében.