Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német olvasói felmérés: a többség egyetért a német alkotmányvédelem volt vezetőjének a magyar M1 csatornán tett kijelentéseivel

2019-04-12 08:15:00

Egyetért a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív laphírportálja olvasóinak több mint kétharmada a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetőjének a magyar M1 hírcsatornán tett kijelentéseivel - mutatta ki a hírportál felmérése.

    Egy online véleménykutatásokkal foglalkozó társaság, az Optinary által készített felmérés csütörtök esti állása szerint 11 ezer 199 olvasó szavazata alapján 67 százalék egyetért azzal az állítással, hogy a BfV korábbi elnökének, Hans-Georg Maassennek "igaza van".
    A szavazó olvasók 24 százaléka azzal az állítással ért egyet, hogy a magyar közmédia aktuális csatornájának adott interjú "kínos".
    A fennmaradó 9 százalék köztes, a két vélemény közötti álláspontot foglal el. 
    Az Optinary tájékoztatója szerint a felmérés "nem reprezentatív".
    Hans-Georg Maassen a hétfőn sugárzott interjúban kiemelte, hogy a terrorveszély és a migrációs nyomás németországi növekedésére számít. Arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek.
    A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője aláhúzta: a Németországba érkező menedékkérők és illegális bevándorlók száma ugyan csökkent 2015-höz képest, "de a zsilip továbbra is nyitva van".
    Úgy vélte, elmaradtak a 2015-ös menekülthullám megismétlődésének megakadályozását célzó intézkedések. Az Európai Unió külső határának hatékony védelmére kellett volna összpontosítani, hogy "csak azok jöjjenek hozzánk Európába és Németországba, akik valóban menedékre szorulnak, és nem a szegénység ellen menekülők", hiszen "nem fogadhatjuk be a világ minden emberét" - fogalmazott.
    Mint mondta, a Közép-Keletről és Afrikából "hatalmas méretű menekültáradat" fenyeget, és "akár már most nyáron, vagy ősszel, esetleg a jövő évben" megindulhat.
    Hozzátette: a bűnözés és a terrorizmus növekedésével kell számolni, és azzal is, hogy a bűncselekmények elbizonytalanítják a választókat, akik így új pártok felé fordulnak. "Több országban ez a jelenség viszonylag gyorsan a kormány leváltásához vezetett" - jegyezte meg Hans-Geor Maassen, aki 2012 augusztusától volt tavaly novemberig volt a BfV vezetője.