Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-04-10 20:35:45

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Finn-öböl fölött ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Belorusszián és Lengyelországon át Csehországig húzódik. Ezen a területen sok a felhő, és több helyen esik az eső, de a fronttól északnyugatra helyenként havazás is előfordul. Arrafelé -2 és +7, a front meleg oldalán 11 és 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Skandinávia nyugati felén anticiklon épült ki, ennek területén is hideg légtömeg formálja az időjárást, többnyire 5 fok alatt marad a hőmérséklet, csak a tengerpartokon van ennél kissé melegebb. Csapadék ugyanakkor csak elvétve fordul elő. Kontinensünk többi részének időjárását sekély ciklonális mező határozza meg. Ebben elszórtan záporok, zivatarok jönnek létre, amelyek helyét a lokális konvergencia-zónák és a domborzat alakítja. Nagyobb számban a hegyekben alakul ki csapadék, az Alpokban és a bosnyák hegyekben a hevesebb gócokban például 10-20 mm is előfordul. Összefüggő csapadék inkább csak a Balkán déli részén és a Pireneusi-félszigeten fordul elő. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen nem haladja meg a 20 fokot, de ahol több órára kisüt a nap, ott ennél melegebbet is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is ciklonális hatások alakítják, közelebb kerül hozzánk a ciklon középpontja, így többfelé eshet már az eső.
    
    Előrejelzés az ország területére csütörtök estig
    ------------------------------------------------
    Szerdán dél, délkelet felől befelhősödik az ég, ezzel együtt pedig egyre többfelé valószínű eső, zápor, szórványosan zivatar. Csütörtökön jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre elsősorban a keleti tájakon süthet ki a nap. Több helyen várható eső, záporeső, elszórtan zivatar is lehet. Jelentősebb mennyiségű csapadékra elsősorban a Dél-Dunántúlon van kilátás. Az északi, északkeleti szél csütörtökön már nagyobb területen megerősödik, az Alpokalja és a Zemplén térségében helyenként viharossá fokozódik. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön jobbára 10 és 19 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon 6 és 10 fok közötti értékek is valószínűek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó