Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kórházszövetség kész együttműködni a kormánnyal

2019-04-10 20:34:57

A Magyar Kórházszövetség minden lehetséges eszközzel támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elindított népegészségügyi programokat.

     A szövetség Egerben tartott háromnapos kongresszusának nyitónapján, szerdán elfogadott, az MTI-hez eljuttatott állásfoglalás szerint ugyanakkor további lépések szükségesek az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak jobb bérezésére, valamint a kórházi finanszírozási rendszer ráfordítás- és értékarányos átalakítására.
    Kiemelték, a kórházak elkötelezettek a daganatos, a keringési, a mozgásszervi, a mentális betegségek és a gyermekegészségügyi terület ellátásának megújításában, racionalizálásában. Továbbá kiemelt jelentőségűnek tartják a kormányzat által preferált, a sürgősségi és az alapellátást megerősítő terveket, és készek a kórházi és kórházon kívüli ellátások koordinációjának javítására, a feladatok hatékonyabb megosztására.
    Közölték, bizakodásra ad okot, hogy "örvendetes intézkedések" történtek az egyik legégetőbb területen, az egészségügyi szakdolgozók helyzetében, azonban - mint fogalmaztak - ez még láthatóan nem elegendő a súlyos krízis kezelésére. Véleményük szerint az ápolói szakma presztízsének visszaállítására lenne szükség, valamint az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak olyan bérezésre, amely mellett nem kényszerülnek másod-, harmadállásban megszerezni a számukra megfelelő jövedelmet. 
    A kórházi adósságállomány rendezéséhez a szövetség szerint a forráshiány megszüntetésére, a finanszírozási rendszer ráfordítás- és értékarányos átalakítására, a szükséges strukturális intézkedések végrehajtására, és az egészségügyi dolgozók életpályájának rendszerszintű garanciáira van szükség szabályozott, módszeres menedzsmentkontroll mellett.
    Az állásfoglalásban kitértek arra is, hogy a magán- és az állami egészségügyben szervezett módon, közös szakmai felügyelettel kell az esélyegyenlőséget és az ellátáshoz való hozzáférést biztosítani minden magyar állampolgár számára.
    A Magyar Kórházszövetség úgy látja, mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a magyar lakosság öngondoskodásának javítására. Már gyermekkortól érdemes fejleszteni az egészségértést, egészségtudatosságot, és minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a betegségeket megelőző szemlélet legyen uralkodó az egészségügyi ellátórendszerben.
    A szövetség kinyilvánította, kész együttműködni a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, az egészségügy finanszírozását érintő javaslatok megvalósításában.