Gedeon napja van. | 2024.03.28

Spanyolországban kiemelkedő választói bizonytalanságot mutat a legfrissebb közvélemény-kutatás

2019-04-10 19:39:00

Kiemelkedően magas, 41,6 százalék bizonytalan szavazót jelzett a spanyol társadalomkutató központ (CIS) felmérése kevesebb mint három héttel a spanyol parlamenti választások előtt - közölte a sajtó szerdán.

    A kutatásról megjelent értékelések, elemzések többsége hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen végeredmény elképzelhető az április 28-i előrehozott parlamenti választásokon. A most még bizonytalan választók ugyanis olyan sokan vannak, hogy szavazatukkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok alakulhatnak ki, mint amelyeket a közvélemény-kutatások eddig jeleztek.
    A bizonytalanok nagy száma így még jobban emeli a választási kampány jelentőségét, amely hivatalosan csütörtökön éjfélkor veszi kezdetét.
    Az állami közvélemény-kutató intézet több mint 16 ezer ember megkérdezésével végezte felmérését március elején. A válaszok alapján 74,8 választási részvételt valószínűsít, jóval magasabbat mint a legutóbbi két parlamenti választásokon 2016-ban és azt megelőzően, 2015-ben.
    A CIS adatai alapján a bizonytalan szavazók nagy számához hozzájárul a spanyol politikai jobboldalon kialakult töredezettség; a korábban egyeduralkodó konzervatív Néppárt (PP) mellett középen, a liberális konzervatív szavazókat megszólítva megjelent az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, míg a paletta jobbszélén nemrégiben feltűnt a VOX nevű radikális jobboldali párt is.
    Emellett sokan vannak például olyanok is, akik a liberálisok és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) között ingadoznak.
    Albert Rivera, az Állampolgárok elnöke már többször hangsúlyozta: nem működnének együtt a választások után a Pedro Sánchez vezette szocialista párttal, míg a PP-vel hajlandók lennének esetleges koalícióról tárgyalni. A CIS mostani felmérése szerint azonban ehhez nem szereznének kellő többséget a parlamentben még a VOX valószínűsített mandátumait hozzáadva sem.
    A kutatás most először jelezte egy baloldali összefogás matematikai lehetőségét: a PSOE és az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) nevű radikális baloldali párttömörülés képviselői mandátumai meghaladhatják a kormányalakításhoz szükséges 176-at.
    A szocialistáknak a liberálisokkal együttműködve is meglenne ez a parlamenti többség - állítja a CIS.
    A felmérésben résztvevők válaszai alapján a választásokat a PSOE nyerné a szavazatok 30,2 százalékával, ami 123-138 közötti mandátumot jelentene számára. A most búcsúzó parlamentben 84 képviselőjük volt.
    A PP-nek 17,2 százalékos szavazatarányt és 66-76 mandátumot mért a CIS a jelenlegi 137 képviselői helyük után. 
    Az Állampolgárok a szavazatok 13,6 százalékával 42-51 közötti képviselői helyre számíthatnának, míg az Unidos Podemos 12,9 százalékkal 33-41 mandátumot, a VOX 11,9 százalékkal 29-37 mandátumot tudhatna magáénak az új törvényhozásban.
    A kutatás rajtuk kívül még nyolc kisebb párt, köztük két katalán és két baszk nacionalista erő bejutását jelzi, valamint most először a PACMA állatvédő párt mandátumszerzését is. 
    Az állami kutatóintézet felmérésének eredményeit több párt, köztük a PP és az Állampolgárok is kétségbe vonta.