Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagy István: a jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések

2019-04-10 16:40:00

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon szerdán, ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont.

    Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére.
    Kifejtette, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.
    A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése - mondta Nagy István, aki hozzátette: idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.
    A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt, bugaci erdőtömb volt. A közel hét hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fajta. A sorvégeken a fenyő helyett, őshonos szürkenyár csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron.
    Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy az állami erdőgazdaságoknál nemcsak erdősítések, hanem útfásítások, ökoturisztikai létesítmények fásítása is lesz majd.
    A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra utalva Nagy István kijelentette: a negatív hatások elkerülésére az egyik leghatékonyabb megoldás a fával borított területek növelése, ami különösen fontos az Alföldön.
    Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság csemetetermesztési ágazata idén 2,5 millió erdészeti csemetét értékesített az erdőgazdálkodóknak, így az országban elültetett facsemeték több mint 15 százaléka a cégüktől származik.