Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁEEK: esti tagozatos tanulóknak is meghirdetik az ápolói ösztöndíjat

2019-04-08 13:50:00

Esti tagozaton egészségügyi szakmát tanulók is pályázhatnak az Ápoló leszek ösztöndíjprogramra áprilisban - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint az érettségire épülő iskolarendszerű egészségügyi (OKJ) szakképzést nyújtó középfokú intézmények esti tagozatos tanulói jelentkezhetnek a havi 40 ezer forintos ösztöndíjra, amelyet februárig visszamenőleg, majd egészen az adott szakképzést lezáró komplex szakmai vizsga utolsó vizsgarészének hónapjáig folyósítanak.
    A felhívásra hétfőtől lehet pályázni egészen április 30-ig a https://apololeszek.aeek.hu honlapon keresztül, amelyen a pályázat részletei is megtalálhatók - fűzték hozzá. 
    Kiemelték, a támogatásban részesülőknek vállalniuk kell, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig dolgoznak valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. 
    Az ösztöndíjjal támogatható OKJ képzések körét a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyek száma alapján határozzák meg - írták, hozzátéve, hogy hozzávetőleg 5500-an tanulnak a pályázat által érintett szakképzésekben esti tagozaton.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató elnevezésű projektjét, amely az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás ösztönzését, a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelését szolgálja. 
    A Széchenyi 2020 programban 4,4 milliárd forintból megvalósuló projekt célja legalább 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló bevonása az ösztöndíjprogramba. Eddig három ösztöndíjas pályázati ciklus zárult le, melynek eredményeképpen 1156 tanulóval összesen 1318 ösztöndíj szerződést kötöttek meg és mintegy 445 millió forintnyi ösztöndíjat folyósítottak. A 2018-ban végzett ösztöndíjban részesült tanulók közül 461-en már elhelyezkedtek - olvasható a közleményben.