Gedeon napja van. | 2024.03.28

Porosenko üzent a fiataloknak, Zelenszkij pedig megköszönte nekik, hogy "nem poénból" szavaztak

2019-04-01 09:39:00

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök a fiatal választókhoz intézett üzenetet a vasárnapi elnökválasztás exit poll-eredményeinek ismertetése után mondván, hogy "meghallotta őket", és most azt kéri, hallják meg őt is.

    "Készen állok mély és lényegre törő párbeszédre azokkal, akiket nem tudtam meggyőzni az első fordulóban" - hangoztatta Porosenko kampánystábja előtt mondott beszédében. "Most a harminc évesnél fiatalabbakhoz szeretnék fordulni. Önök látják a változásokat az országban, de szeretnék, ha ezek mélyebbek lennének és gyorsabban mennének végbe. Teljesen osztom ezt a vágyat. Ahhoz, hogy a változások minőségiek legyenek, egyesülnünk kell, és hogy ezt elérjük, nem vesztegethetjük az időnk. Teljes mértékben értem elégedetlenségük okát, meghallottam Önöket, és most kérem, hogy engem is halljanak meg" - idézte az Ukrajiszka Pravda a regnáló államfőt, aki az exit poll-adatok alapján második lett Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt mögött. 
    Az elnök szavai szerint minden, amit az elmúlt öt évben tett a vezetés, azt végső soron a fiatalokért, Ukrajna jövőjéért tette. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy minden, amit elértek az öt év alatt elveszíthető, "elég ehhez hibázni a második fordulóban".
    Emlékeztetett arra, hogy éjfél után április 1-je lesz: "Nevetünk egyet és ennyi elég. Április 2-tól pedig határozottan haladunk előre" - tette hozzá Porosenko. 
    A hírportál tudósítása szerint Zelenszkijt Ihor Kolomojszkij oligarcha "bábjának" nevezte.   
    Zelenszkij kampánystábjánál ünnepi hangulat uralkodott. A showman köszönetet mondott mindenkinek, aki "nem poénból" szavazott, utalva ellenfelei vádjára, miszerint sokan csak viccből szavaznak rá.
    "Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez" - mondta.   
    A szabályok szerint, ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor második fordulót kell tartani. Ebben az a két jelölt mérkőzik meg ismét, amelyik az első fordulóban a legtöbb voksot kapta.  
    A exit poll-felmérések eredménye szerint a választók mintegy 30 százaléka támogatta Zelenszkijt, a második helyen Porosenko végzett a szavazatok körülbelül 18 százalékával. A harmadik Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje lett 14 százalékkal, de jelezte, hogy nem ismeri el a felmérések eredményét, mert szerinte ő végzett a második helyen.