Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bakondi: nem igaz, hogy mindenkit ellenőriznek, aki "migránskártyát" kap

2019-03-30 08:36:00

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarországon lesz a nemrég elfogott szír terrorista, Hassan F. büntetőeljárása, mert bár nem magyar állampolgár és nem Magyarországon követte el bűntetteit, de amit elkövetett, az Magyarországon is bűncselekmény.

    Bakondi György pénteken az M1 aktuális csatornán felidézte: régóta vannak információk, becslések arról, hogy a 2015 óta hány terrorista vagy terroristagyanús ember jutott be Európába. Példaként említette a Bataclan-mészárlás elkövetőit.
    Hassan F.-re kitérve úgy fogalmazott: a férfi valamilyen okból Görögországba érkezett, ahol politikai menedékjogot kért és kapott. 
    Ráadásul bankkártyát is kapott, ezért nem igaz, hogy mindenkit ellenőriznek, aki ilyen kártyát kap - mondta.
    Bakondi György közölte: a terroristát belga hatósági megkeresés alapján azonosította a Terrorelhárítási Központ, mivel Belgiumban két tanú is közreműködik az eljárásban. 
    Szavai szerint egy átállt iszlamista segíti a belga, ezáltal az európai hatóságokat, valamint szemtanú van arra, hogy az elfogott szír férfi emberölésben vett részt.
    A Görögországban szerveződő "migránskaravánról" azt mondta: fel kell készülni a balkáni útvonalon. Erről beszélni szerinte nehezére esik Nyugat-Európának, mert szerették volna elkerülni, hogy a migráció egyáltalán téma legyen. 
    Ebbe a képbe ugyanis nem illik bele a sok ezer, áthaladásra készülő illegális határátlépő, így ez nem jelenik meg a nyugati média fősodrában sem - tette hozzá.