Gedeon napja van. | 2024.03.28

Automatikusan működő tengelysúlymérő állomás épült az M30-as autópályán

2019-03-29 15:20:00

Automatikusan működő tengelysúlymérő állomást helyezett üzembe a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőjénél, a Magyarországon egyedülálló, 25 millió forintos berendezést pénteken üzemelték be.

    Az eseményen Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: örvendetes, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. követi azt a kormányzati politikát, amelynek célja a szolgáltató jellegű állam kiépítése.
    A tehergépjármű vezetők ezentúl a hatósági ellenőrzés előtt maguk is ellenőrizhetik járművük tengely- és kerékterhelését, valamint a terhelés esetleges aszimmetriáját, így ha bármelyik meghaladja a megengedettet, még az esetleges bírság kirovása előtt intézkedhetnek - tette hozzá a politikus, aki szerint az elmúlt években számos ehhez hasonló, szolgáltató jellegű intézkedést hozott a kormány.
    Szilvai József Attila, a cég vezérigazgatója arról szólt, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. néhány évvel ezelőtt kísérleti út- és hídépítési programot hirdetett meg, ennek az egyik első eleme az automatikusan működő tengelysúlymérő állomás.
    Mint mondta, az új, innovatív beruházással a társaság célja egy olyan szolgáltatás bevezetése, amely segíti a nehézgépjárművel közlekedők jogkövető magatartását. Ezzel védik a burkolatokat, hiszen a megengedettnél nagyobb súllyal közlekedő tehergépjárművek gyorsabban teszik tönkre az utakat - tette hozzá.
    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente mintegy négymillió nehézgépjárművet ellenőriz, 131 ezer engedélyt ad ki. A társaság bízik abban, hogy az új automatikus tengelysúlymérő állomás elindításával hasznos és a mindennapokban is könnyen használható szolgáltatást tud nyújtani a nehézgépjárművel közlekedőknek, akik elektronikus úton, néhány perc alatt kaphatnak visszajelzést arról, hogy szabályosan közlekednek-e az utakon - hangsúlyozta a vezérigazgató.