Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EP aggodalmát fejezte ki a szlovákiai és a máltai jogállamisági helyzettel kapcsolatban

2019-03-28 17:57:00

Aggodalmát fejezte ki a jogállamiság és a korrupció szlovákiai és máltai helyzetével kapcsolatban az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

    A strasbourgi plenáris ülésen 398:85 arányban megszavazott állásfoglalásban bírálták a "komoly jogállamisági hiányosságokat" a két országban, illetve a máltai Daphne Caruana Galizia és a szlovák Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán általánosságban is felhívták a figyelmet az újságírókat érő fenyegetésekre Európában.
    A képviselők elítélték "az Európai Unió egyre több tagállamában tapasztalható folyamatos erőfeszítéseket a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztásának és a bírói függetlenség meggyengítésére".
    Aláhúzták, hogy az utóbbi évek újságíró-gyilkosságai káros hatással voltak a minőségi újságírásra EU-szerte, és leszögezték, a demokrácia nem működhet erős és független média nélkül.
    Felszólítottak egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával, valamint azon, magas rangú tisztviselőket is érintő, korrupciós, pénzmosási, csalási és adóelkerülési ügyekkel kapcsolatban, amelyekkel a munkája során foglalkozott.
    Kivizsgálást követeltek emellett a Panama-iratok nyomán kirobbant offshore-botrányban érintett máltai minisztert és kormányfői kabinetfőnököt illetően is.
    Végezetül hangsúlyozták: Vallettának azonnali hatállyal meg kell szüntetnie a komoly kockázatokat hordozó, úgynevezett aranyútlevél- és aranyvízum-programjait, amelyek keretében állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe.
    Az állásfoglalás Szlovákiára vonatkozó részében az EP üdvözölte, hogy a helyi hatóságok vádat emeltek a gyilkosság feltételezett megrendelője ellen, és teljes körű nyomozást sürgettek nemzeti és nemzetközi szinten is, tekintettel annak esetleges politikai szálaira is.
    A képviselőtestület végül aggodalmának adott hangot a korrupciós, összeférhetetlenségi, büntetlenségi vádakkal, illetve az egyes állami tisztségek betöltőinek átláthatatlan és átpolitizált kiválasztásával kapcsolatban.