Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NVB

2019-03-25 18:30:00

Újabb négy pártot vett nyilvántartásba a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

    Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette A Haza Pártját, a Roma Szociáldemokrata Pártot, a Momentum Mozgalmat és a Zöldek Pártját.
    A Momentum Mozgalmat azt követően tudta nyilvántartásba venni a bizottság, hogy március 21-én jogerőre emelkedett a párt székhelyét és a képviseletre jogosult személyét érintő változásbejegyzés a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.
    Az NVB március 12-i ülésén még vissza kellett, hogy utasítsa a párt nyilvántartásba vételét, mert a párt által benyújtott bejelentőlapon feltüntetett székhely és a képviseletre jogosult személy nem egyezett a nyilvántartásban szereplővel. 
    Az NVB korábban már 18 pártot nyilvántartásba vett a választásra.
    Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választása május 26-án lesz, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.