Auguszta napja van. | 2024.03.29

Privátbankár.hu: átadták a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők díjait

2019-03-22 12:27:00

A idén is átadta a Klasszis 2019 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek a Privátbankár.hu.

    Az év alapkezelője az OTP Alapkezelő, az év portfólió-menedzsere Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő munkatársa, az év feltörekvő portfólió-menedzsere pedig Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő munkatársa lett - közölte a portál az MTI-vel pénteken.
    A Privátbankár.hu közleménye szerint a díjakat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján lehetett elnyerni. 
    A Budapesti Értéktőzsde különdíját, az év legjobb hazai részvénybefektető alapja címet a K&H Navigátor Alap (a K&H Befektetési Alapkezelő alapja) kapta.
    A befektetési alapok szerepe fontos a megtakarítások kezelésében, a bennük őrzött vagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint február végére mintegy 6300 milliárd forintra emelkedett. Ez a  megtakarítás az ágazatnak kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék. 
    A Privátbankár.hu a díjakat már a hatodik évben osztotta ki csütörtökön késő este.
    A portál közleménye megjegyzi, hogy a nemzetközi statisztikák szerint Magyarország a közép-kelet-európai országok mezőnyében igen kedvező helyen áll, mind a befektetési alapok nettó eszközértékét, mind a bejegyzett alapok számát tekintve. Az ország népességéhez viszonyítva kezelt  vagyon nagyobb a lengyelországinál is, a fejlett nyugat-európai országokhoz képest viszont Magyarország nagyon lemaradt, az ágazat még komoly fejlődés előtt áll.
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi adatai szerint befektetési jegyekben a lakosság pénzügyi eszközeinek 8,0 százaléka állt, megközelítette a  4200 milliárd forintot. Közvetlenül tőzsdei részvényekben viszont csak 819 milliárd forintot tartottak az állampolgárok.
    A különböző piaci kategóriákban 17 további díjat osztottak ki konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP, az Erste és a Hold (korábban Concorde) Alapkezelő három-három első díjat nyert el, a K&H Alapkezelő és az MKB-Pannónia kettőt. Első díjat nyert még az Aegon, a Diófa, a Marketprog és a Raiffeisen alapkezelők egy-egy alapja is.