Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-03-19 19:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Lappföldtől a Kelet-európai-síkságon át a Balkánig hidegfront húzódik, amely mögött Közép-Európa fölé is hidegebb levegő érkezett. A front mentén több helyen esik az eső, északon, illetve a hegyekben havazik. Ciklontevékenység miatt változékony az idő az Atlanti-óceán legészakibb részén, frontjai egyelőre csak Izland és a Brit-szigetek időjárására vannak hatással. Kontinensünk keleti, délkeleti, illetve délnyugati részén anticiklon található, arrafelé nagy területen tartósan napos az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Oroszországban és a Skandináv-félszigeten többnyire 0 és +6 fok között alakul. Közép- és Nyugat-Európában 8, 14, a mediterrán térségben 13, 20 fok a jellemző maximum, de a Balkán-félszigeten 25 fok körüli értéket is mérnek. A Kárpát-medence fölé éjszaka száraz levegő érkezik, a derült, kevésbé szeles tájakon nagy területen fagyra kell számítani, majd szerdán napos idő várható gomolyfelhőkkel.

    Előrejelzés az ország területén szerda estig
    --------------------------------------------
    Kedd estétől északnyugat felől már egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, illetve kiderül az ég, reggelre csak délen maradhatnak felhős körzetek. Szerdán napos időre számíthatunk, a Dunántúlon helyenként több, másutt kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, elsősorban az Alföld északi felén napközben helyenként erős lökések kísérik.  
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul, délkeleten valószínű az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 9 és 14 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb.