Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hankook - Ellenzéki képviselők a munka törvénykönyve betartását követelik

2019-03-19 18:58:00

A munka törvénykönyve betartását követelik ellenzéki országgyűlési képviselők a Hankook Tire Magyarország Kft-nél, mert szerintük a cég az egy hete tartó sztrájk kapcsán nem tartja be a vonatkozó jogszabályokat.

    A Fejér Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya előtt tartott keddi sajtótájékoztatón Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a munkáltató szembemegy a munka törvénykönyvével, amikor nem tárgyal a szakszervezettel, miközben a szakszervezetnek alapvető joga a dolgozók képviselete. Hozzáfűzte: a kormánypártok azt mondják, "ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket", s ez a legnagyobb nemzetközi cégekre is vonatkozik.
    Mint elmondta, tartalmas és eredményes beszélgetést folytattak a munkavédelmi és munkaügyi osztály vezetőjével és munkatársaival.
    Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője szerint ebben a kérdésben a kormánynak a "sarkára kellene állni", annál is inkább, mert a Hankookkal kötött stratégiai megállapodás keretében több tízmilliárd forintos állami támogatást adtak a cégnek. "Az nem járja, hogy a munkásokat rabszolgaként dolgoztatják, jelentős részüket megzsarolják, valamint sztrájktörőket alkalmaznak" - fogalmazott.
    Közölte: minden segítséget megadnak a szakszervezetnek a sikeres harchoz, ezért írásbeli kérdést intéznek a területet irányító miniszterhez és nem kielégítő válaszok esetén közadat-igénylést is benyújtanak, hogy megtudják, mi zajlott az elmúlt években a gyárban.
    Szél Bernadett független országgyűlési képviselő elmondta, hogy a munkaügyi osztályon folytatott beszélgetésből kiderült: 2010 óta hét munkaügyi és nyolc munkavédelmi hatósági ellenőrzést végeztek a vállalatnál és jelenleg is vizsgálódnak. Jelezte, hogy a szakemberek súlyos hibákat tártak fel, például a védőberendezések működésképtelenségét, biztonságtechnikai hiányosságok sorát, illetve a cég elutasította a légszennyezés-mérésre vonatkozó hatósági kérést is.
    A képviselő szerint a hatósági ellenőrzésnek ebben a formában nincs visszatartó ereje, hiszen kétévente van egy súlyos baleset a Hankooknál, legutóbb halálos baleset is történt, miközben a hatóság 200 ezer és ötmillió forint közötti bírságokat szabott ki. Rámutatott, hogy a hatósági szakemberek létszámának és bérének emelése mellett a kiszabható bírságok összegének növelése lenne a megoldás.
    Szabó Zsolt a Párbeszéd dunaújvárosi önkormányzati képviselője úgy vélte, ebben a helyzetben Dunaújváros fideszes polgármesterének az lenne a feladata, hogy ott legyen a cégnél és tárgyaljon a cégvezetéssel, segítsen a probléma megoldásban. Felszólította ezért Cserna Gábort, tegyen meg mindent a helyzet megoldásáért és javasolta, hogy a város kössön stratégia együttműködést a céggel és ebben világos feltételeket szabjon, milyen normákat kell betartaniuk.