József napja van. | 2024.03.19

Holland rendőrség: komoly jelek utalnak arra, hogy terrortámadás történt Utrechtben

2019-03-19 16:15:00

Komoly jelek utalnak arra a holland rendőrség keddi bejelentése szerint, hogy az előző napi, három halottal járó lövöldözés egy utrechti villamoson, terrorista indíttatásból elkövetett támadás volt.

    A nyomozást végző hatóságok közölték: a feltételezést erősíti az elkövetés módja, valamint egy levél feljegyzései, amelyet a gyanúsított bérelt autójában találtak. Egyelőre sok a kérdés és a feltételezés az indítékot illetően, ezért más lehetséges motivációt sem zárnak ki - mondták. Az utrechti ügyészség szerint "családi okok" miatt is történhetett a lövöldözés.
    Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy kapcsolat van a török származású elkövető és az áldozatok között. A vizsgáltatok folytatódnak - tették hozzá.
    A holland sajtó úgy tudja, az elkövető a bérelt autót meneküléshez akarta használni egy tervezett támadás elkövetése esetén. Az autóban talált idegen nyelvű szövegben pedig nagy betűkkel Allah neve szerepelt.
    A hollandiai városban hétfő délelőtt elkövetett támadásnak a három halott mellett öt sebesültje is van. A támadót, a 37 éves, török származású Gökmen Tanist őrizetbe vették.