József napja van. | 2024.03.19

Több mint 300 ezer támogató aláírást gyűjtött az RMDSZ 

2019-03-19 15:15:00

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több mint 300 ezer aláírást gyűjtött az európai parlamenti választásokra állított jelöltlistája támogatóitól - közölte keddi hírlevelében a szövetség. 

    Amint a hírlevél Kelemen Hunort idézte: a kétezres évek eleje óta nem volt példa arra, hogy ennyien támogassák az RMDSZ jelöltlistáját. A 2016-os parlamenti választásokon megfordult az RMDSZ csökkenő támogatottságának a trendje. "Magabiztosan, céltudatosan indulunk neki a választásoknak. Közösségünk mellettünk áll!" - jelentette ki Kelemen Hunor. Szerinte a sikeres aláírásgyűjtés azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyarok fontosnak tartják az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolását és az uniós támogatások megőrzését. "Ezt nekünk egy Kárpát-medencei összefogással kell sikerre vinnünk május 26-án" - tette hozzá. 
    Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik aláírtak a szövetség választási részvételéért, valamint azoknak a szervezeteknek, aktívának és önkénteseknek, akik megszervezték az aláírásgyűjtést. 
    Az RMDSZ közölte: a héten még folytatja az aláírások gyűjtését, és jövő héten adja le a támogatók listáját a Központi Választási Irodában (BEC) Bukarestben. 
    A romániai törvények értelmében a választásokon induló pártoknak 200 ezer támogató aláírást, a független jelölteknek pedig 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy benevezhessenek a választási versenybe.