József napja van. | 2024.03.19

Az EU új szabályokat fogadott el a személyes adatokkal való visszaélés megelőzésére

2019-03-19 13:15:00

Az Európai Unió tanácsa új szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az európai politikai pártok ne tudjanak visszaélni a személyes adatokkal az EP-választások során - közölte az uniós tanács kedden.

    Az új szabályok az európai politikai pártok és alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló, 2014-es rendelet módosításával lépnek életbe, és lehetővé teszik majd a pénzügyi szankciók alkalmazását azokkal az európai politikai pártokkal és alapítványokkal szemben, amelyek az adatvédelmi szabályok megsértésével szerzett előnyöket kihasználva szándékosan befolyásolják vagy megkísérlik befolyásolni az EP-választások kimenetelét.
    A szabály olyan ellenőrzési eljárást vezet be, amellyel megállapítható, hogy az unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) - a nemzeti felügyeleti hatóság által rögzített - megszegése kapcsolatban áll-e valamely európai politikai pártnak vagy alapítványnak az EP-választásokkal összefüggésben folytatott politikai tevékenységével.
    A bírságot az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatósága szabja ki. A bírság az érintett európai párt vagy alapítvány éves költségvetésének 5 százalékát teheti ki. Emellett a megbírságolt európai párt vagy alapítvány a következő évben nem részesülhet az uniós költségvetésből származó finanszírozásban.