József napja van. | 2024.03.19

Bombafenyegetés miatt át kellett vizsgálni a moszkvai metró megállóit

2019-03-19 11:40:00

Névtelen bombafenyegetés miatt hétfőn át kellett vizsgálni a moszkvai metróhálózat több mint 200 megállóját - közölte kedden az Interfax hírügynökség jól informált forrásra hivatkozva.

    Az ismeretlen telefonáló hétfő reggel bejelentette, hogy három állomáson pokolgépet rejtettek el. Emiatt a rendvédelmi szervek mintegy félezer munkatársának gyakorlatilag a földalatti vasúthálózat összes megállóját ellenőriznie kellett. Robbanószerkezetet nem találtak.
    Hétfőn sajtóértesülések szerint Moszkvában bombafenyegetés érte az osztankinói tévétornyot és az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) sabolovkai stúdióját is. Szintén fenyegető üzenet kapott a Rosszija rádió Veszélyes eszközre egyetlen helyszínen sem bukkantak. 
    Februárban az Interfax szerint a biztonsági szervekhez több mint 800 hamis fenyegetés futott be Moszkvában. Egyedül február 5-én mintegy 700 objektumot kellett átkutatni, ami miatt 165 ezer embert evakuáltak. A TASZSZ azt jelentette, hogy 21-én és 22-én több mint 700 bankfiókban, 20 üzletben és bevásárlóközpontban, valamint 14 iskolában és bevásárlóközpontban helyeztek kilátásba robbantást. 
     2017-ben Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak. A fenyegetések idén januárban újrakezdődtek.
    Az RBK gazdasági napilap február végén úgy értesült, hogy amíg két évvel ezelőtt a fenyegetések rendre telefonon, előre felvett hangüzenet formájában érkeztek, addig idén a bűnözők e-mailt részesítették előnyben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány