Gedeon napja van. | 2024.03.28

Meghalt Alan Krueger, Barack Obama volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója

2019-03-19 08:16:00

Elhunyt Alan Krueger közgazdász, a Princeton egyetem professzora, Barack Obama volt elnök gazdasági főtanácsadója - közölte hétfőn munkahelye, a Princeton Egyetem. A családja által közzétett külön nyilatkozat szerint Krueger a hét végén saját kezével vetett véget életének.

    Az 58 éves professzort - aki korábban Bill Clinton kormányzatában is dolgozott - az amerikai sajtó a minimálbérről alkotott amerikai közgazdasági gondolkodás egyik átalakítójaként méltatja.
    "A hét végén Amerika egy briliáns közgazdászát, sokunk pedig a kedves barátját veszítette el" - írta közleményében Barack Obama, aki a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének volt vezetőjét úgy jellemezte: "jó és tisztességes ember" volt.
    Az 1990-es évek elején Krueger és kollégája, David Card szembeszállt azzal a hagyományos nézettel, miszerint a minimálbérek emelése éppen az alacsony jövedelműeket sújtja, hiszen szűkíti az álláslehetőségeiket. A két közgazdász tanulmánya és későbbi kutatásai elemzők szerint "kikezdték" a közgazdász-társadalomban e kérdésben uralkodó korábbi egyetértést, és megváltoztatták sok közgazdász gondolkodását.
    Közleményében Barack Obama így fogalmazott: Alan Krueger "a gazdaságpolitikát nem elvont elméleteknek tekintette, hanem módszernek arra, hogyan lehet javítani az emberek életén. Hitt abban, hogy a tények, az ésszerűség és a bizonyítékok felelősebbé tehetik a kormányzást."
    Lawrence Summers - Barack Obama gazdaságpolitikájának másik jelentős alakítója - szintén méltatta az elhunytat. Summers az egyetemen és a kormányzatban is együtt dolgozott Alan Kruegerrel, szavait több amerikai médium is idézte. "Egyedülálló és különleges tehetsége volt ahhoz, hogy a legfontosabb és legsürgetőbb kérdéseket tegye fel és pontos adatokkal meg is válaszolja" - fogalmazott Summers, és a terrorizmus gazdasági meghatározottságát, valamint az iskolázottság gazdasági előnyeit említette, mint Krueger fontos kutatási témáit.
    Az elhunyt közgazdász nagy teret szentelt a társadalmi egyenlőtlenségek kutatásának is, megállapítva, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, ott bizonyíthatóan kisebb a nemzedékek közötti társadalmi mobilitás.