Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mogherini: az EU továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett

2019-03-17 16:32:00

Öt évvel azután, hogy az Oroszország jogellenesen annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió (EU) továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

    A főképviselő hangsúlyozza, az unió nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő lépését.
    Kiemelte, a jogsértés miatt a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren veszélyesen megnőtt a feszültség. Az EU ezért ismételten felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet. 
    "Az Európai Unió elítéli a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését, amely Ukrajna szuverenitása és területi integritása újabb megsértésének minősül" - fogalmazott.
    Az EU elvárja Oroszországtól, hogy biztosítson akadálytalan és szabad áthaladást valamennyi hajó számára a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé és onnan vissza.
    Mogherini arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krím félszigeten jelentősen romlott az emberi jogi helyzet, különösen súlyosan sérültek a krími tatárok jogai. Az EU elvárja, hogy Oroszország vonja vissza a kisebbségeket korlátozó döntéseit, és vessen véget a krími tatár közösségekre való nyomásgyakorlásnak.
    Az EU ennek érdekében ismételten felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget a vonatkozó nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek - tette hozzá.
    A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát.