Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁKK: öt év alatt megdupláznák a lakossági állampapírok állományát 

2019-03-14 10:19:00

A cél az, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornának és a Kossuth Rádiónak közösen adott interjúban. 

    Júniustól a lakossági állampapírok kamata adómentes lesz.
    Az intézkedéstől azt várják, hogy öt év alatt 5000 milliárd forintra, vagyis a duplájára nő a lakossági állampapírok állománya, amihez - a lejáratokat is figyelembe véve - évi 1000 milliárdos növekedésre van szükség - mondta az igazgató.
    Az összeg nagyjából megegyezik az ország devizaadósságával, így - ha az ütem tartható - 2025-re leépíthető a devizaadósság.
    A remények szerint így 2025 után már csak forintadóssága marad az országnak, amivel csökken az árfolyam- és más külső kockázat, biztonságosabbá válik az államadósság finanszírozása. 
    A Pénzügyminisztérium szerdán közölte, ha az Országgyűlés elfogadja a minisztérium kedden benyújtott javaslatát, június elsejétől még inkább megéri állampapírt vásárolni, mivel az azt követően kibocsátott lakossági állampapírok kamata után nem kell majd adót fizetni.
    A javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek a bankszámlaköltségeken is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke, a pénzintézetek lakossági ügyfelenként évi 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél - összegezte a PM.