Auguszta napja van. | 2024.03.29

AI: az európai kormányok részt vesznek a migránsokkal szembeni erőszakban a horvát határon

2019-03-13 14:10:00

Az európai kormányok részt vesznek migránsok ezreinek "rendszeres, törvénytelen és gyakran erőszakos" kiutasításában és kollektív kitoloncolásában Horvátországból Bosznia-Hercegovinába - közölte az Amnesty International (IÁ) jelentésében, amelyet a horvát sajtó szerdán ismertetett.

    A londoni székhelyű jogvédő szervezet szerint a horvát hatóságok az illegális határsértőket a horvát határhoz közeli nem biztonságos és koszos boszniai táborokba küldik vissza. A bihaci és Velika Kladusa-i elhagyatott gyárépületekben öt és félezer migráns él nem higiénikus körülmények között, meleg víz, orvosi ellátás és elegendő élelem nélkül - teszik hozzá.
    A jelentés, amely a "Szakadék szélére lökni: erőszak és kegyetlenkedés a migránsok felett a balkáni útvonalon" címet viseli, kifejti, hogy az európai kormányok elsőbbségben részesítik a határok védelmét a nemzetközi törvények betartásával szemben, és nemcsak szemet hunynak a horvát rendőrség erőszakos fellépései felett, hanem ezt pénzügyileg is támogatják, táplálva az egyre súlyosbodó humanitárius válságot az Európai Unió peremén. A nyugati kormányok sokkal többet költenek a határok biztonságossá tételére, mint humanitárius segélyre - hangsúlyozzák.
    "Azokat az embereket, akik a háborúk és üldöztetések elől menekülnek, a horvát rendőrök fizikailag bántalmazzák, meglopják, és erőszakkal visszatoloncolják a jogi bizonytalanságba, kiszolgáltatják őket a működésképtelen boszniai menekültügyi rendszernek" - írta az AI, amely szerint Boszniába fordítják vissza Horvátországon keresztül azokat a migránsokat is, akiket Olaszországban vagy Szlovéniában tartóztattak fel.
    A migránsok először Görögországban és Bulgáriában lépnek be az EU-ba, de az ottani menekültügyi rendszer "aljasan cserbenhagyja" őket, ezért elhagyják az uniót, és megkezdik utazásukat a balkáni útvonalon. Ahhoz, hogy elérjék Szlovéniát és Olaszországot, a schengeni övezetet, amely már szabad mozgás biztosít számukra, sűrű erdőkön, gyors folyókon és néhol aknamezőkön kell átkelniük. A jelentése kiemeli, hogy tavaly legalább 12 migráns fulladt vízbe, a legtöbben a horvát-szlovén határon, több tucat közülük pedig más módon vesztette életét.
    A horvát belügyminisztérium szerdán közleményben válaszolt a nemzetközi jogvédő szervezet vádjaira, és elutasította őket.
    Davor Bozinovic belügyminiszter kiemelte: Horvátország a nemzetközi és hazai törvények betartása mellett sikeresen ellenőrzi és védi a határokat. Hozzátette, hogy a rendőrség elsődleges feladata - a szomszédos országokkal együttműködve - a megfelelő biztonsági helyzet fenntartása, és ennek érdekében a törvényes migráció elősegítése. Tavaly 1438 illegális határsértőt toloncoltak ki az országból, 2016 óta pedig 202 feljelentés érkezett horvát rendőri túlkapás ellen, a nyomozás során ugyanakkor kiderült, hogy egyik sem volt megalapozott - tette hozzá.
    "A legtöbbször hamisan vádolják meg a horvát rendőröket erőszakos fellépéssel, mert azt hiszik, hogy az ilyen vádak segítik majd őket abban, hogy újra bejussanak Horvátországba, és folytathassák útjukat az általuk kiválasztott célországba" - mondta Bozinovic, majd emlékeztetett arra a szíriai állampolgárra, aki azzal vádolta a horvát hatóságokat, hogy elszakították a kiskorú lányától. Később kiderült, hogy a férfival egyáltalán nem volt gyermek. Miközben a rendőrség napokig nagy erőkkel kereste a kislányt, a férfi megszökött a zágrábi menekültközpontból, majd Szlovénián keresztül eljutott Olaszországba.
    A horvát belügyminiszter a közszolgálati rádiónak adott interjújába még kifejtette: amennyiben az európai országok szeretnének migránsokat befogadni, Horvátország nyithat olyan folyosót, mint 2015-ben, átengedheti őket. Hozzátette azonban, hogy Németország vagy Ausztria nem akarja őket befogadni, Szlovénia és Magyarország pedig kerítést épített határán. Minden ország védi saját határait, így Horvátország is, nem fogja megengedni az illegális migrációt - szögezte le a tárcavezető.