József napja van. | 2024.03.19

Gulyás: a bevándorlásról szól a Fidesz néppárti tagságáról indított vita

2019-03-13 10:02:00

A Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól: a migrációhoz való viszony határozza meg azt, ki hogyan viszonyul az EPP-n belül a Fidesz tagságához - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

    Gulyás Gergely arra reagált, hogy Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltje a nap folyamán megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.
    Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását a Néppártból az elmúlt hetekben, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek a tömörülések szinte kivétel nélkül megszavazták a kötelező kvóta szerinti elosztást, és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol - hangoztatta a miniszter.
    Hozzátette: Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés.
    Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte, hogy mindenkinek vannak olyan határai, amelyeket nehéz átlépni: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy a külső határok védelmének, a migráció elutasításának és a keresztény kultúra védelmének ügyében Magyarország nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.
    A miniszter közölte, hogy nemcsak aktuális ügyek kerültek szóba, hanem Európa jövőjéről, az európai intézmények feladatairól és különböző javaslatokról is tárgyaltak.
    A kormány örül, hogy Manfred Weber személyesen tájékoztatta Orbán Viktort, és annak is, hogy elképzeléseiben komoly szerepet játszik a külső határok védelme, a migráció megállítása. Ezek a magyar kabinetnek is kulcsfontosságúak, ezért tudják támogatni, hogy a német politikus legyen az EB elnöke. A keddi megbeszélés is arra adott ugyanis garanciát, hogy ha ő lenne a bizottság elnöke, határozottan lépne fel a migrációval szemben, és fontos célnak tartaná a külső határok megóvását. Ez közös alap - mondta a tárcavezető.
    Gulyás Gergely hangsúlyozta, Manfred Weber világossá tette, hogy a migrációval kapcsolatban elutasító az álláspontja: úgy gondolja, hogy teljesen meg kell állítani az illegális bevándorlást.
    A néppárti frakcióvezető kéréseiről a miniszter azt mondta, hogy a plakátkampány véget ért, mostantól a családvédelmi intézkedések reklámjait lehet majd látni.
    A kormányfő senkit nem akart megsérteni a "hasznos idióták" kifejezéssel, de ha valakit mégis megbántott, kész bocsánatot kérni - jelentette ki Gulyás Gergely.
    Úgy folytatta, hogy a Közép-európai Egyetem jövőjét biztosítottnak látja a kormány. 
    Manfred Weber jelezte, hogy neki akár a bajor állammal együttműködésben is vannak javaslatai. A kormány készen áll minden tárgyalásra, de úgy gondolja, hogy a külföldi diplomák elismeréséről kapcsolatban kialakított törvényi szabályozás megfelel az európai gyakorlatnak, sok német tartomány, akár Bajorország gyakorlatának is - mondta.
    A miniszter szerint fontos, hogy a következő öt évben olyan Európai Bizottság legyen, amely képes a legfontosabb nagy ügyekre koncentrálni. 
    Az elmúlt esztendőkben a bizottság egyáltalán nem foglalkozott a demográfiai helyzettel, nem tudta megállítani a migrációt, nem volt képes a kontinens második legerősebb gazdaságával rendelkező Nagy-Britanniát bent tartani az Európai Unióban - sorolta. 
    A testület sok területtel nem törődött, vagy kudarcot vallott - összegzett Gulyás Gergely, hozzátéve: ők azt szeretnék, ha a következő öt év a sikerekről szólna.
    A miniszter megerősítette ugyanakkor, hogy a migráció, a külső határok őrzésének, a keresztény kultúra védelmének ügyében a Fidesz nem tud kompromisszumot kötni, akármilyen belső konfliktusokat is okozzon ez a Néppártban.