József napja van. | 2024.03.19

Március 19-éig lehet kérni Braille-írásos értesítőt és könnyebben érthető tájékoztatót

2019-03-13 08:58:00

Március 19-éig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön neki az európai parlamenti (EP-) választásról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak jövő keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató.

    A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése. 
    A fogyatékossággal élő választópolgár ahhoz, hogy élhessen választójogával, például Braille-írással készült értesítőt és könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhet, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhat, voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhet. 
    A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató anyagot március 19-én 16 óráig lehet kérni online a www.valasztas.huoldalon, személyesen vagy levélben pedig a választópolgár magyarországi lakcíme szerinti választási irodában. 
    Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson, kérelmet kell benyújtania. Ezt március 21-től teheti meg, és kérelmét legkésőbb május 17-én 16 óráig be kell adnia a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a választópolgár magyarországi lakcíme szerinti választási irodában. 
    A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott lista neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja. 
    Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7489 akadálymentes szavazókör van. 
    A választópolgár - ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes - ugyancsak március 21-től május 22-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és a választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át. 
    Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet március 21-től levélben május 22-én 16 óráig, személyesen május 24-én 16 óráig, ügyfélkapus regisztrációval elektronikus úton a szavazás napján 12 óráig kell benyújtani.