József napja van. | 2024.03.19

Egy bizalmas jelentés szerint az amerikai haditengerészetet folyamatosan érik külföldi, főleg kínai számítógépes támadások

2019-03-13 08:30:00

Egy bizalmas jelentés szerint az amerikai haditengerészetet és partnereit folyamatosan kínai és más külföldi hackertámadások érik - számolt be a haditengerészeti minisztérium összefoglaló jelentéséről kedden a The Wall Street Journal című lap. 

    Az 57 oldalas dokumentumot - amelyet Richard Spencer haditengerészeti miniszter kérésére készítettek szakemberek és a múlt héten adták át neki - nem hozták nyilvánosságra, de a The Wall Street Journal állítása szerint a lap munkatársai betekinthettek az iratokba. 
    A megjelentetett információk szerint kínaiak és az Egyesült Államok más ellenségei is évek óta intéznek folyamatos számítógépes támadásokat a haditengerészet ellen és titkos nemzetbiztonsági adatokhoz is sikerült hozzáférniük. A dokumentumot összeállító kormányzati tisztségviselők és biztonságpolitikai szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kibertámadások végső soron veszélyeztetik az Egyesült Államok katonai vezető szerepét. 
    A jelentés szerint a haditengerészet tisztjei nem voltak felkészülve a veszélyek felderítésére és elhárítására. Nem látták előre, hogy ellenséges támadások érik a védelmi ipart és beszállítóit, és nem informálták partnereiket sem a kiberfenyegetésekről. A jelentés összeállítói úgy vélik, hogy a tisztségviselők nem is nagyon értik és mérik fel a károk mértékét. 
    "A globális versenytársak és ellenségek éveken keresztül büntetlenül támadhatták és fel is törhették a partnerek számítógépes rendszereit, és ezek a vállalatok, függetlenül attól, hogy milyen viszonyban állnak a minisztériummal, változatlanul kiberostrom alatt állnak" - olvasható a jelentés nyilvánosságra hozott részében. 
    A dokumentum kiemeli Kína és Oroszország aktivitását, és megállapítja, hogy Peking a kibertámadások révén "felbecsülhetetlen rövid- és hosszú távú katonai előnyökre tett szert, következésképpen megváltoztatja a globális hatalmi egyensúlyt". 
    A The Wall Street Journal által közöltekre nem kívántak reagálni sem a haditengerészeti minisztérium vezetői, sem a lap által megkeresett kínai illetékesek.