József napja van. | 2024.03.19

Egy New York-i ügyész mintegy 155 ezer szexuális zaklatási ügy vizsgálatára ajánlott fel nagy összeget

2019-03-13 08:15:00

Cyrus R. Vance New York-i ügyész mintegy 155 ezer, eddig feltáratlan szexuális zaklatási ügy bizonyítékainak vizsgálatára ajánlott fel 38 millió dollárt.

    Az államügyészi hivatal az elmúlt három évben már 100 ezer esetet göngyölített fel, aminek következtében több mint ezer letartóztatás és több száz vádemelés történt, de becslések szerint országszerte további 155 ezer eset és bizonyíték vár kivizsgálásra.
     Cyrus R. Vance manhattani ügyész keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: 38 millió dollárt bocsát rendelkezésre a már meglévő, de eddig nem vizsgált bizonyítékok DNS-vizsgálatának finanszírozásához. Álláspontja szerint ugyanis a vizsgálatokat pénzhiányra hivatkozva nem végezték el, mivel egy-egy DNS-vizsgálat körülbelül ezer dollárba kerül. Az összeget a banki ügyekben ügyészként elért megállapodásokból befolyt pénzből fedezi.
    Az ügyész ugyanakkor megjegyezte: sok bizonyítékot várhatóan hiába azonosítanak elkövetőjével, a büntethetőség ideje már lejárt.
    Vance az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a kialakult helyzetet és közölte, kezdeményezése ennek korrigálását szolgálja. Mint fogalmazott, az ügyek kivizsgálásában tapasztalható lemaradás nemcsak "aláássa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat", hanem emiatt minden nő és minden amerikai "nagyobb veszélynek van kitéve". 
    Vance mellett az igazságügyi minisztérium illetékes hivatala is hozzájárul az elfekvő bizonyítékok DNS-vizsgálatának finanszírozásához. A manhattani ügyészi hivatal és az igazságügyi tárca most együttműködve dolgozik azon, hogy Michigantől Alabamáig és Nevadáig akkurátusan átvizsgálják az elfekvő aktákat és bevizsgáltassák az összegyűjtött, de eddig még elhanyagolt bizonyítékokat. Akad közöttük 15 évvel ezelőtt elkövetett szexuális bűntény is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány