József napja van. | 2024.03.19

Családtámogatások emelését lehetővé tevő kormányrendeletet fogadott el a román kormány

2019-03-12 20:22:00

A román kormány keddi ülésén elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, ami közvetett módon lehetővé teszi, hogy az idei költségvetésben emelkedjen a 2 év alatti és 2 év fölötti gyerekek után járó családtámogatás, így az államháztartási hiány GDP-arányosan 2,76 százalékra nőjön a korábban tervezett 2,55 százalékról.

    A rendeletre azért volt szükség, mert korábban az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság a parlament erről szóló döntését. A törvényhozói testület azt követően szavazta meg a költségvetés hiányát szabályozó jogszabály módosítását, hogy az állami költségvetésről folytatott parlamenti vitán az ellenzék javaslatára a törvényhozók megszavazták a kétféle családtámogatási juttatás növelését. Ezért a parlament kénytelen volt GDP-arányosan 2,55 százalékról 2,76 százalékra növelni az államháztartási hiányt.
    Klaus Iohannis államelnök megtámadta az alkotmánybíróságon mind az állami költségvetési jogszabályt, mind az államháztartási hiányt szabályozó törvényt. A taláros testület részben adott igazat az elnöknek, így az államháztartási hiányt szabályozó törvény módosítását formai okokra hivatkozva alkotmányellenesnek nyilvánította, a büdzsét viszont nem.
    A kormány most azért fogadta el sürgősségi rendelettel a törvénymódosítást, mert szerdán ismét a parlament napirendjén szerepel az állami költségvetés, miután Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra. Ahhoz, hogy a családtámogatási intézkedések is helyet kapjanak a költségvetésben szükség volt a jogszabály módosítására.
    Viorica Dancila miniszterelnök kedden élesen bírálta Iohannist, aki hétfőn a kormány lemondását követelte és kifogásolta a költségvetés felépítését. Dancila szerint Iohannis ismét félretájékoztatja az embereket, a büdzsé elfogadtatását a választási kampány miatt késlelteti, így politikai játszmát űz az állampolgárok kárára. Dancila nyomatékosította, hogy a nyugdíjak és bérekre van fedezet.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány