József napja van. | 2024.03.19

Varga Mihály: Magyarország nem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását

2019-03-12 18:33:00

A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra történő pálinkakészítés adómentességét - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) MTI-nek küldött közleménye szerint. 

    Varga Mihály kiemelte: a saját fogyasztásra történő otthoni pálinkafőzés adómentességét néhány tagállam elvi szinten ellenzi, mások - bizonyos korlátozások mellett, választható lehetőségként - elfogadhatónak tartják, míg több tagállam, köztük Magyarország határozottan igényli.
    A közleményből kiderült, az uniós pénzügyminiszterek ülésén egyebek mellett a digitális nagyvállalatok megadóztatásáról és a digitális szolgáltatások reklámadójáról is szó volt. 
    A pénzügyminiszter jelezte: a digitális nagyvállalatok megadóztatása csak globális összefogással oldható meg, ennek megteremtéséig azonban Magyarország átmeneti intézkedéseket tart szükségesnek.
    A digitális szolgáltatások reklámadójáról szóló elnökségi javaslat a tárca szerint rövid távú megoldásként lendületet adhat az OECD vonalán zajló szakmai párbeszédnek.
    Varga Mihály közölte, Magyarország a javaslattal kapcsolatos szakmai viták lefolytatását támogatja, ugyanakkor fontos elv, hogy a tagállamok digitális adóval azonos vagy hasonló adónem működtetésére vonatkozó szuveneritása ne sérüljön. Az Európai Bizottság tavaly márciusban mutatta be a digitális gazdaság adóztatásáról szóló javaslatcsomagját, tavaly decemberben pedig arról döntöttek, hogy az irányelv hatálya kizárólag online reklámokra szűkül - emlékeztetett.
    Az Európai Bizottság 2017-ben kezdte meg az úgynevezett horizontális jövedéki irányelv felülvizsgálatát - idézte fel Varga Mihály, kiemelve: a bizottság egyebek között a jövedéki szállításokat ellenőrző elektronikus rendszer továbbfejlesztésére tett javaslatot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány