Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zidane visszatér a Real Madrid kispadjára

2019-03-11 20:05:54

Újra Zinedine Zidane a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője.

    A klubvezetés hétfőn bejelentett döntésében megköszönte a csapatot eddig irányító argentin Santiago Solari munkáját.
    Zidane - aki 2001-től 2006-os visszavonulásáig játékosa is volt a Realnak - 285 nap után lett újra a klub edzője, és 2022. június 30-áig ír alá.
    Először 2016 januárjában vette át a madridi együttes irányítását, Rafael Benítezt váltva, és első vezetőedzői megbízatása alatt egymás után háromszor vezette BL-győzelemre együttesét, miközben a BL 1993-as bevezetése óta még címvédésre sem volt példa. Rajta kívül Bob Paisley és Carlo Ancelotti nyert edzőként háromszor is a legrangosabb európai kupasorozatban, de egyikük sem sorozatban.
    A játékosként világ- és Európa-bajnok, aranylabdás francia két és fél év alatt kilenc trófeát hódított el: a három BL-cím mellett kétszer-kétszer az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, egyszer-egyszer pedig a spanyol bajnokságot és Szuperkupát nyerte meg. Májusban viszont - öt nappal csapata BL-diadala után - lemondott a posztról.
    Helyére a spanyol válogatott akkori szövetségi kapitányát, Julen Lopetegui-t nevezték ki viharos körülmények között, három nappal az oroszországi világbajnokság kezdete előtt, ami miatt a vb-n már nem vezethette a spanyolokat.
    Októberben, a spanyol tréner menesztése után Zidane egykori csapattársa, Solari vette át a Real Madrid vezetését. Irányítása alatt remekül kezdett a Real, négy tétmérkőzést nyert egymás után, de az elmúlt hetekre hullámvölgybe került: sorozatban négy találkozót elvesztett a Santiago Bernabéuban - ez története során harmadszor fordult elő vele -, emiatt búcsúzott a Király Kupából és címvédőként a Bajnokok Ligájából, valamint a La Ligában is elvesztette reális esélyét, hogy 12 pontos hátrányból 11 forduló alatt befogja az élen álló, ősi rivális Barcelonát.