Gedeon napja van. | 2024.03.28

Politológus: az Európai Bizottság becsapta az európai választókat

2019-03-10 12:40:00

A brüsszeli Európai Bizottság becsapta az európai választókat és a tagállamokat, amikor az ENSZ globális migrációs csomagját kötelezővé tenné - mondta Deák Dániel politológus.

    A Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta: decemberben még azzal érveltek, hogy nem lesz kötelező érvényű a globális migrációs csomag. El sem telt három hónap, és az látszik, hogy bizonyos jogszabályokra hivatkozva, kötelező jelleggel tekintenének az ENSZ globális paktumában megfogalmazott irányelvekre - mondta.
    A politológus a kiszivárgott dokumentumról azt mondta: az Európai Bizottság Jogi Szolgálata a lisszaboni szerződésre hivatkozik, valamint arra, hogy 2017-ben az európai államok globális megoldást irányoztak elő a migráció problémájára. A megoldásban azonban nem értenek egyet a tagállamok. A paktumot 9 uniós tagállam nem szavazta meg.
    Az M1 aktuális csatorna hírműsorában szombaton elhangzott: a csatorna birtokába jutott 53 pontból álló tanulmány felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai. A kész dokumentum leszögezte, hogy a migrációra az egész világon érvényes és azonos szabályok kell, hogy érvényesek legyenek, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell, hogy kapjanak - hangzott el.