Andrea napja van. | 2024.04.18

Csökkentek a német gyáripari megrendelések januárban 

2019-03-08 09:59:00

Csökkentek a német gyáripari megrendelések januárban, újabb jeleként annak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában gyengén indult az év.

    A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva januárban 2,6 százalékkal estek vissza a német gyáripari megrendelések decemberhez képest. 
    Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a decemberi 0,9 százalékos növekedés után.
    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkentek a megrendelések januárban az előző hónapban mért 4,5 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 5,7 százalékos csökkenésre számítottak.
    Januárban a hazai megrendelések 1,2 százalékkal, míg a külföldiek 3,6 százalékkal estek vissza havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 2,6 százalékkal, a világ többi országáé pedig 4,2 százalékkal csökkentek.
    A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,1 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 3,6 százalékkal csökkentek decemberhez képest, míg a fogyasztási cikkek termelői 1,4 százalékos emelkedésről számoltak be.