Gedeon napja van. | 2024.03.28

Antiszemitizmust és gyűlöletet elítélő határozatot fogadott el az amerikai képviselőház 

2019-03-08 08:00:00

Elsöprő többséggel, 407:23 arányban fogadott el antiszemitizmust és gyűlöletet elítélő határozatot csütörtökön az amerikai képviselőház. 

    A határozat egy, a tavaly őszi választásokon a kongresszus alsóházába beválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő kijelentéseire adott válaszként született, noha a határozat szövegében a nevét nem említik. 
    Ilhan Omar, 36 éves, szomáliai gyökerű, muszlim képviselőnő a múlt pénteken egy könyvbemutatón azt fejtegette: attól tart, hogy azokat a kijelentéseket, amelyeket ő és - egyébként szintén újonc - képviselőtársa fogalmaznak meg az amerikai és az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű Izrael-barát lobbicsoportról, antiszemitának tartják, pusztán azért, mert mindketten muszlim vallásúak. "Az országunkban tapasztalható politikai befolyásról akarok beszélni, amely szerint nincs baj azzal, ha arra késztetünk embereket, hogy egy másik országnak esküdjenek hűséget. Meg akarom kérdezni, vajon miért is van rendben az, ha az NRA (Országos Fegyverszövetség nevű fegyverlobbi) vagy a fosszilis tüzelőanyagok vagy a nagy gyógyszergyártók lobbijáról beszélek, és miért nem szólhatok egy nagyhatalmú lobbicsoportról, amely a politikát befolyásolja?" - mondta Omar. 
    Bíráló szavait antiszemita toposzként értelmezték, mintha azt akarta volna mondani, hogy az amerikai zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az Egyesült Államokhoz. Felhozták ellene azt is, hogy februárban már egyszer bocsánatot kellett kérnie Twitter-bejegyzéseiért, amelyekben azt sugallta, hogy az AIPAC pénzzel befolyásolja az Egyesült Államok Izrael-barát politikáját. 
    A Demokrata Párt megosztott volt az ügyben, nem egy politikusuk Ilhan Omar védelmére kelt. Kamala Harris és Elizabeth Warren személyében pártját fogta két elnökjelölt-aspiráns is. A független - de a demokratákkal együtt szavazó - Bernie Sanders vermonti szenátor például közleményben szögezte le, hogy "nem szabad egyenlőségjelet tenni az (izraeli) jobboldali Netanjahu-kormány jogos bírálata és az antiszemitizmus között".
    Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti elnöke közölte: örül ugyan a politikai vitának, de úgy találja, hogy "mélyen sértő megkérdőjelezni amerikai honfitársaink hűségét a politikai nézeteik miatt, beleértve az amerikai-izraeli viszonyról alkotott véleményüket". 
    A republikánusok egyhangúlag elítélték Omar kijelentéseit, Liz Cheney képviselő - a volt alelnök, Dick Cheney lánya - Omar eltávolítását követelte a külügyi bizottságból. Donald Trump elnök Twitteren minősítette "szégyenteljesnek" a Demokrata Párt általa habozónak ítélt álláspontját. 
    Nancy Pelosi házelnök a voksolás előtti sajtótájékoztatóján megjegyezte: Ilhan Omar, mivel újonc képviselő, valószínűleg nem értette pontosan a saját szavainak súlyát. A határozat nem róla szól, hanem általában az antiszemitizmusról és a gyűlöletről - hangsúlyozta Pelosi. 
    A határozat szövege mindenfajta - zsidók, muszlimok, spanyolajkúak és más - kisebbségek elleni hátrányos megkülönböztetést elítél.