Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyolcmilliárd forintból ápolási eszközöket szerez be az ÁEEK

2019-03-07 19:30:00

Nyolcmilliárd forint értékben kapnak új ápolási eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működő kórházak; a megfelelő eszközellátottság és a szakdolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében 16 500 ápolási eszközt szereznek be 64 intézmény 71 telephelyére, valamint a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem számára.

    Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló eszközbeszerzésről tartott konferencián Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta, a magyar kormány az emberek "jobb és szebb léte érdekében" soha nem látott komplex programot indított el, amely kiterjed a tárca által felügyelt területekre.
    Hozzátette, az egészségügy átalakítása körvonalazódik, amit az ágazatban dolgozók már nagyon jól látnak, az emberek pedig érzékelnek. 
    Az ÁEEK tájékoztatása szerint a korszerű ápolási eszközpark és a magas színvonalú ápolási tevékenység kiemelkedő fontosságú a betegek gyógyulási idejének lerövidülése, a szövődmények számának csökkenése, a betegbiztonság növekedése, valamint a dolgozói munkakörülmények javulása szempontjából. 
    Az egészségügyi intézmények által kiválasztott ápolási eszközök - többek között korszerű betegágyak, felfekvést megelőző (antidecubitus) matracok, gördíthető infúziós állványok, fecskendős infúziós pumpák, betegőrző monitorok, defibrillátorral felszerelt sürgősségi kocsik - a szakdolgozók munkakörülményeinek javításához is hozzájárulnak. Az új ápolási eszközök biztonságos és rendeltetésszerű alkalmazása érdekében 3700 szakember részesül képzésben.
    Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke előadásában azt hangsúlyozta, hogy a korszerű ápolási eszközök nagyban hozzájárulnak a munkahelyi balesetek megelőzéséhez, a szakdolgozók testi épségének megőrzéséhez.
    Kitért arra, hogy például a heti húsz órát éjszakai műszakban dolgozóknál másfélszeres a munkahelyi baleset bekövetkezésének valószínűsége, és felmérések szerint munkabaleset miatt a dolgozók 5 százaléka kényszerül munkát vagy munkahelyet váltani.
    Mint fogalmazott, olyan technika, technológiák alkalmazására van szükség, ami nagyban megkönnyíti a betegellátást, hiszen a cél, hogy aki dolgozik, az maradjon egészséges, illetve az adott betegellátási munkára ne kelljen több szakdolgozók bevonni.