Andrea napja van. | 2024.04.18

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat az Akadémián

2019-03-07 17:48:17

Biológiai, kémiai és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ismertek el csütörtökön Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.  

    Biológiatudományok kategóriában Bókony Veronika, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, kémiatudományok kategóriában Bálint Erika, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék tudományos munkatársa, műszaki tudományok kategóriában pedig Cséfalvay Edit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense vehette át az elismerést, amelynek odaítéléséről a díjat alapító Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) által felállított tudományos szakmai bizottság döntött immár hatodik alkalommal - közölte az elismerést alapító egyesület az MTI-vel csütörtökön.
    Az elismerést évről évre olyan fiatalok kapják, akik kimagasló tudományos eredményeik mellett a műszaki és természettudományi pályák népszerűsítésében is készek részt vállalni, inspiráló példaként szolgálva a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok számára.  
    A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) független, nonprofit szervezet, amely 2008-ban 10 kutatónővel indult el azzal a céllal, hogy Magyarországon is legyen egy olyan szervezet, amely azért dolgozik, hogy a tudományos területeken kizárólag a szakmai kompetenciák döntsenek arról, kik válnak elismertté. Az eredeti cél azóta is megmaradt, de a szervezet fő feladatának a lányok, nők tudományos és technológiai életben való érvényesülésének támogatását tekinti. 
    Az egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az MTA szakmai közreműködése mellett az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével adtak át a nemzetközi nőnap alkalmából. A díj fővédnöke Hargittai Magdolna akadémikus.