Auguszta napja van. | 2024.03.29

Védelmükbe vették a hazai óvodákat

2019-03-06 16:45:00

Nincs nagy varázslat a német ovi mögött, mégis sokkal jobb, mint a magyar – ezzel a címmel jelent meg egy cikk az NLCafé internetes bulvármagazin oldalán. 

Az írás egy külföldön élő családanya benyomásai alapján próbálja fölvázolni a különbségeket a hazai és a németországi óvodák között, mindezt persze olyan megfogalmazásban, hogy a végén világosan kirajzolódjon: itthon borzalmas a helyzet, a magyar gyermekintézmények színvonala meg sem közelíti a nyugatiakét, a pedagógusok alkalmatlanok a munkájukra, hiányzik belőlük az empátia és meglehetősen kegyetlenek, a nevelési módszereik pedig elavultak, ezért az óvodások kezelhetetlenek, zárkózottak, gyakran sírnak, a sanyarú körülmények miatt felgyülemlett feszültséget pedig otthon vezetik le.

A cikk folytatásában az édesanya arról mesél, hogy Németországban egészen más a helyzet, ott majdnem minden tökéletes, igaz, hogy a szolgáltatásért cserébe pénzt kell fizetni, a reggelit mindenki maga viszi, a gyerekeket pedig 13 órakor elhozzák a szülők az intézményből, de legalább amíg ott vannak, azt csinálhatnak, amit akarnak, nem úgy, mint itthon, ahol rákényszerítik a kicsikre az óvónők akaratát. 

Bár a cikk tavalyi, a bulvárhonlap ismét posztolta közösségi oldalára, és a hazai óvodák szidalmazása és a német óvodák magasztalása nem aratott osztatlan sikert, sőt mi több, egyenesen kiverte a biztosítékot a magyar anyukák körében. A poszthoz közel száz megjegyzés érkezett, a hozzászólók jelentős többsége védelmébe vette a hazai gyermekintézményeket, és élesen bírálta a kritikusokat. Számos, szintén Nyugat-Európában élő családanya is leírta véleményét, miszerint a cikk főszereplőjének állításai elfogultak és megalapozatlanok.