Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-03-04 18:10:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Észak-, Északnyugat-Európa fölött több középpontú ciklon helyezkedik el, amelynek hatására kontinensünk északi, északnyugati felén többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, északkeleten havazik. 
    Délen anticiklon határozza meg az időjárást, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában gyengén vagy közepesen felhős az ég, sokat süt a nap. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti tájain -2 és -12 fok között változik. Ettől délnyugat felé haladva gyorsan emelkedik a hőmérséklet, a középső vidékeken általában 2 és 12, délnyugaton pedig többnyire 14 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 
    A legmelegebb a Pireneusi-félsziget déli részén van, ahol a kora délutáni órákra helyenként 25 fokig melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte még enyhe, száraz, majd átmenetileg nedvesebb, egyre hidegebb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Északnyugat, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka többfelé várható eső, zápor. Hajnaltól nyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, napközben az ország nagy részén felhőátvonulások lesznek többórás napsütéssel, helyenként futó záporral, csak délnyugaton lesz több a felhő. Eleinte a délnyugati, éjszakától a nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 15 fok között alakul.