Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-03-02 17:37:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk északi és keleti területei fölött ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. Hatásukra Európa nagy részén sok a felhő, és a frontok mentén többfelé esik az eső, északon, északkeleten több helyen havazik. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől Németországon át egészen a Kelet-európai-síkság középső vidékéig anticiklon húzódik. Területén derült, napos és erősebben felhős tájak egyaránt előfordulnak, egy-egy benyúló front miatt helyenként eső, északkeleten hó is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti vidékén többfelé fagypont, néhol -10 fok alatt alakul. Délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, Kelet- és Észak-Európában 1 és 10, Közép-Európában 10, 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb nyugaton, délnyugaton van, ahol a kora délutáni órákra sokfelé 20 fok fölé, Franciaország délnyugati területein 24-26 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását eleinte egy köztes magasnyomás, majd az északi ciklon előoldalán érkező többnyire nedves, egyre enyhébb léghullámok határozzák meg.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Reggelig a Dunántúl nagy részén erősen, másutt változóan felhős lesz az ég, főként a Dunántúlon alakulhat ki néhol kisebb eső, zápor. Vasárnap közepesen és erősebben felhős időszakok és területek egyaránt lesznek, helyenként kisebb eső előfordulhat. Az eleinte még élénk északi szél éjszakára mindenütt mérséklődik, majd holnap megélénkül a délnyugati szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között valószínű, északkeleten lesz a fagypont alatti hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 9 és 16 fok között alakul, de északkeleten helyenként csak 6, 8 fok lesz.