Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: napi 24 órában hallható majd az Egerszeg Rádió

2019-03-01 18:44:39

Napi 24 órában hallható majd az Egerszeg Rádió, hamarosan pályázható a Tihany 105,7 MHz-es és négy kisközösségi frekvencia, továbbá rövidesen újra lehet jelentkezni egy tardosi kiírásra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMKHH) Médiatanácsának döntése szerint - tudatta az NMHH pénteken az MTI-vel.

    Hozzájárult a testület a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. kérelmében foglaltakhoz: a korábban a Rádió 1 hálózatának részeként működő médiaszolgáltatás a jövőben a Zalaegerszeg 95,1 MHz-es helyi frekvencián újra a hálózatba kapcsolódás előtti Egerszeg Rádió néven működhet tovább, változatlanul kereskedelmi jelleggel, az eddigi napi 4 óra 40 perces műsoridő helyett napi 24 órában.
    Elfogadta a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázat felhívását, és a honlapján közzétette. Az idén lejáró Siófok-Fokihegy, Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre kiírt pályázaton elnyerhető médiaszolgáltatási jogosultságok mindegyike legfeljebb három évre szól majd, de a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújíthatók.
    Az adott vételkörzetekben élő társadalmi, nemzetiségi, kisebbségi, kulturális vagy vallási kisközösségek sajátos tájékoztatási igényeinek kiszolgálását célzó pályázatra az ajánlatokat április 3-án várja a hatóság.
    Elfogadta és a honlapján véleményezésre közzétette a tanács a Kisújszállás 103,2 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű hasznosításra, miután a frekvencián jelenleg üzemelő Európa Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban - 12 év után - végleg lejár.
    A Médiatanács véglegesítette és a honlapján pénteken közzétette a jelenleg használaton kívüli Tihany 105,7 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű hasznosításának pályázati felhívását. Az ajánlatokat április 1-jén lehet majd benyújtani.
    A testület két helyi rádiós - a Dunaújváros 99,1 MHz-es frekvencia közösségi, illetve a Szigetszentmiklós 107,0 MHz-es frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására indított - pályázati eljárás alaki vizsgálata során is hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázót - a dunaújvárosi frekvencia esetében a Karc FM Média Kft.-t, a szigetszentmiklósi pályázat esetében pedig a Lakihegy Rádió Bt.-t. Eredménytelennek nyilvánította a tanács a Tardos 95,5 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű hasznosítására indított pályázati eljárást, miután az egyedüli pályázó Tardosi Vörösmárvány Alapítvány alakilag érvénytelen ajánlatot nyújtott be, egyúttal felkérte a testület az NMHH Hivatalát az új pályázati felhívás tervezetének kidolgozására.
    A balassagyarmati közösségi Ipoly Televízió tavaly decemberben két vizsgált adásnapon is átvette a Megafon Kft. Megafon nevű rádióadását az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül. A két érintett médiaszolgáltatóra 60-60 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács.
    A grémium állampolgári bejelentések alapján vizsgálta, de eljárásai lezárásaként nem találta kirekesztésre alkalmasnak a Magyar Idők nyomtatott és online lap Fagyhalál című, tavaly októberi véleménycikkét, valamint a Ripost nyomtatott és online lap Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című novemberi írását. A Médiatanács megállapította, hogy a Magyar Idők-publicisztika a szabálysértési törvény módosításáról kialakult társadalmi vitában foglalt állást, és a szerző nem lépte túl az elfogadható kritika határait. A Ripost-cikk ugyancsak a közterületen élőket érintő jogszabály-módosítás hatásaival foglalkozott, de a hajléktalanok összességét nem ábrázolta sematikusan és egyoldalúan, hanem azokat az embereket emelte ki, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket, és éppen a kirekesztésükkel ellentétes üzenetet fogalmazott meg.