Tivadar napja van. | 2024.04.20

Jövő péntekig jelenthetik be a sajtótermékek, ha politikai hirdetést akarnak közzétenni 

2019-03-01 15:45:00

Politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé az Európai Parlament magyar tagjainak választását megelőző kampányidőszakban, amelyik előzőleg megküldte hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). Az orgánumoknak erre - a választási eljárási törvény szerint - a választás kitűzését követően öt munkanapjuk van - hívta fel a figyelmet a számvevőszék pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A sajtóorgánumoknak tehát március 8-ig kell bejelentéseiket megtenniük az ÁSZ-hoz, amely elektronikus úton a valasztas@asz.hu címen, postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utca 10. címen fogadja az árjegyzékeket.
    Az Állami Számvevőszék az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban közzéteszi a www.asz.hu oldalon, a lista a "Választások" menüpont alatt tekinthető meg.
    A szavazás napját követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak azt is tudatniuk kell, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A részletes listát az ÁSZ a honlapján szintén közzéteszi. Így egyértelműen kiderül majd, hogy az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban, milyen terjedelemben jelentették meg az egyes sajtótermékek - írták.
    Hozzátették: az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.