Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szatmárnémeti önkormányzat heves vita után elfogadta, hogy Rákóczi Ferenc nevét vegye fel egy iskola

2019-03-01 10:44:00

A szatmárnémeti önkormányzat heves vita után elfogadta, hogy Rákóczi Ferenc nevét vegye fel a város egyik román-magyar tannyelvű általános iskolája - írja pénteki számában a Friss Újság helyi napilap.

    A városközpontban levő iskola mindeddig a kommunista rendszerből örökölt 10-es számú általános iskola nevet viselte. Amint Kereskényi Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester a tanácsülésen elmondta, a névadásról az iskolában tanuló gyermekek szüleinek a véleményét is kikérték, és 550-en támogatták, 153-an ellenezték a névadást. 
    A Rákóczi név ellen a Szatmárnémeti önkormányzatban ellenzékben levő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi képviselői szólaltak fel, akik úgy vélték, etnikai konfliktust szíthat a névadás. Előbb azt kérték, hogy vegyék le napirendről az iskola elnevezését, majd pedig azt, hogy - vegyes iskola lévén - viselje az intézmény egy román és egy magyar személyiség nevét. 
    Az RMDSZ egyik képviselője azzal hárította el az etnikai konfliktus veszélyére vonatkozó felvetést, hogy a város egyik német és román osztályokkal működő iskolája a német Johann Ettinger nevét viseli, és ez nem okozott feszültséget. 
    Az iskolában tanuló román diákok szüleinek egyike is felszólalt az ülésen, és a névadás mellett foglalt állást. Elmondta: Rákóczival senkinek nem lehet baja, hiszen a fejedelem nem harcolt a románok ellen, sőt a seregében románok is voltak. 
    A névadást végül nagy többséggel fogadta el a testület. Csak a PSD két képviselője voksolt ellene, két, szintén szociáldemokrata képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.