Auguszta napja van. | 2024.03.29

Áder János: új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak

2019-02-28 19:30:00

Olyan új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, mint a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély - mondta Áder János köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek államfőinek csütörtöki kassai találkozóját követően a magyarországi közmédia képviselőinek.

    Áder János elmondta: a négy visegrádi és a három balti állam mellett Bulgáriát és Romániát magában foglaló országcsoport vezetői úgy látták, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, valamint egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.
    Az államfő fontosnak nevezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon kijelentését, amely szerint nem a bürokráciát kell növelni, hanem a védelmi képességeket javítani.
    Áder János megjegyezte: jogos az az elvárás, hogy a szervezet minden tagállama fordítsa védelmi kiadásokra a hazai össztermékének (GDP) két százalékát.
    Magyarország ebben a tekintetben lemaradásban volt, a felzárkózást elkezdtük - jelentette ki az államfő, emlékeztetve arra, hogy 2024-re vállaltuk a szint elérését.
    Megemlítette, a NATO-tagállamok körülbelül fele felel meg ennek az elvárásnak.
    Nagyon fontos a NATO egységének megőrzése - hangsúlyozta Áder János, a kohézió mellett a szolidaritás eszméjének fontosságát emelve ki.
    Fenn kell tartanunk azt a közös elhatározást, hogy az ehhez szükséges többletforrásokat közösen biztosítjuk - tette hozzá a köztársasági elnök.