Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horváth Ildikó: a várólisták csökkenése az intézmények elkötelezett munkáját mutatja

2019-02-27 11:12:00

A tervezhető beavatkozások várólistáinak csökkentése az intézmények elkötelezett munkáját mutatja - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában.

    Horváth Ildikó elmondta, hogy ehhez a munkához jelentős forrást biztosít a kormányzat, hiszen 2012 óta 26 milliárd forint jutott erre, ebben az évben pedig 6 milliárd forintot fordítanak erre a célra.
    Kifejtette, a várólisták csökkenésében az is szerepet játszott, hogy bizonyos beavatkozásoknál eltörölték a finanszírozási korlátot, valamint ezeknél a műtéteknél a beteg választhat olyan intézményt, ahol nem kell sokat várni egy-egy műtétre.
    Az államtitkár közölte, hogy a tizenhárom várólista-kötelezett ellátás felénél Európa "jobbik feléhez tartozunk", hiszen a szürkehályog-műtétek esetében csak Hollandiában rövidebb a várakozási idő. Bár a térdprotézis-műtéteknél is csökkent a várakozási idő, erre a beavatkozásra kell a legtöbbet - átlagosan 126 napot - várnia egy magyar betegnek.
    Az intézmények által vezetett és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő koordinálta várólisták nyilvánosak, ez a transzparencia 2012-től kötelező.
    Horváth Ildikó a ritka betegségek világnapja kapcsán elmondta, hogy a gyógyszerkassza 500 milliárdjának legnagyobb részét ezen betegségek gyógyszerköltségeire fordítják.
    Az ágazat humánerőforrás-helyzete is javulni látszik - mondta az államtitkár, hozzátéve, úgy tűnik, a kétezres évek első évtizedeinek "krízisállapotán" sikerül fordítani.
    A KSH adatai szerint ma ötezerrel több orvos dolgozik, mint évekkel ezelőtt, és lassult a külföldi munkavállaláshoz kért igazolások igénylése is - ismertette. Ez igaz az ápolókra is - tette hozzá.
    Az egészségügyért felelős államtitkár a Szent János Kórház főigazgató-váltásával kapcsolatban azt mondta, hogy "az észak-közép-budai centrum fejlesztése egy nagy program az Egészséges Budapest Program projekten belül", és örül annak, hogy Takács Péter, aki dolgozott korábban Kázmér Tiborral együtt az intézményben, vállalta, hogy folytatja a munkáját.