Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: az iráninál szigorúbb ellenőrzésre lesz szükség 

2019-02-27 09:55:00

Szigorúbban kell majd ellenőrizni az észak-koreai atomprogramot, valamint a nukleáris leszerelést, mint az iránit - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő hangsúlyozta, a megállapodásból nem lehet kihagyni az atomtöltetek hordozására alkalmas eszközöket, és jó megoldás lenne, ha az Egyesült Államok és Kína közösen ellenőrizné az észak-koreai leszerelést.
     Barátjának nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésében, hozzátéve, hogy hatalmas lehetőség előtt áll Észak-Korea, ha végrehajtja a nukleáris leszerelést. Az amerikai elnök az észak-vietnami Hanoiból, az újabb vezetői szintű amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről azt írta: a történelemben szinte páratlan lehetőség előtt áll Észak-Korea. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: az a legnagyobb kérdés, hogy a vietnami csúcson a kedélyeskedésen és a bókoláson túl Trumpnak és Kimnek sikerül-e előrelépést elérnie az észak-koreai atommentesítésben, amelynek folyamata tavaly nyáron megakadt.